Onze emigratie naar Curaçao is inmiddels een feit!

1 In 2012 besloten wij om buiten Europa te gaan kijken naar een vakantieverblijf. We zaten te twijfelen tussen een rondreis in Amerika met een camper of een lekkere vakantie op Curaçao. En heel verrassend het is Curaçao geworden. Toen wij de eerste ochtend wakker werden was het voor ons duidelijk, hier wilden we nooit meer weg! Nadat we deze vakantie het hele eiland uitvoerig hebben gezien met de auto hadden wij ons vakantie eiland voor de komende tijd gevonden. Nadat we in 2016 voor de derde keer op het eiland waren was het voor ons duidelijk, hier wilden we oud worden. Op dat moment hadden we besloten om dit in 2023 te realiseren want ja we moesten de taal leren, financiën op orde krijgen en zorgen dat we er ook wat te doen hadden. Zoals velen van jullie weten zijn we vanaf 2017 in een soort rollercoaster gekomen doordat er borstkanker werd geconstateerd bij Tamara. Toen het nog een keer terug was gekomen hebben we de knoop doorgehakt en besloten om in 2021 te gaan want ja je leeft maar 1 keer hebben we ervaren.

2 Het besluit nemen om het te gaan doen is 1 maar om daadwerkelijk de stap te zetten daar komt nog best wat bij kijken. Eerst hebben we uitgezocht wat we moesten hebben en waar we rekening mee moesten houden qua financiën en papieren. Vervolgens hebben we een tijdspad uitgezet tot aan 26 juni 2021, de dag de wij 15 jaar getrouwd zijn, de dag dat we definitief naar ons nieuwe thuis vliegen. Als eerste stond op de planning om ons huis op te knappen zodat we deze goed konden verkopen om op die manier een buffer te hebben voor onze nieuwe uitdaging. Op Curaçao zijn veel spullen normaal te koop maar helaas wel tegen hogere kosten. We hebben dus een lijst samengesteld met wat we hier konden kopen om mee te nemen, en het inkopen kon beginnen…. Tot halverwege januari 2021 hebben we met af en toe wat hulp van buitenaf ons huis perfect gemaakt en deze is dan ook verkocht uiteindelijk. Verder hadden we inmiddels gevonden dat wij een Verklaring van Rechtswege moesten aanvragen bij Justitie van Curaçao, dit houdt in dat je een VOG moet hebben, geboortebewijs, trouwakte enzovoorts. Ook was de zoektocht naar een huis in volle gang. Doordat we onze laatste vakanties in Bandabou hebben doorgebracht hebben we een goed beeld gekregen waar we in onze ogen wilden gaan wonen.

3 Inmiddels hebben we onze verklaring van Rechtswege mogen ontvangen vanuit Justitie in Curaçao en dit houdt in dat we welkom zijn om voor onbepaalde tijd op het mooie eiland te mogen komen wonen. Ook hebben we inmiddels duidelijk wanneer we onze inboedel bij de transporteur moeten brengen. Op 8 juni gaan wij de spullen wegbrengen naar de transporteur en vanaf dat moment is het voor ons wachten tot het moment wij zelf op het eiland zijn en de container daar gebracht is 18 dagen later. Hierna moet de container nog vrij gegeven worden maar dan hebben wij eindelijk weer onze eigen spullen. Verder zijn we in huis flink bezig om onze spullen in te pakken, kasten uit elkaar te halen. Want vandaag is het 3 mei en is het besef toch wel echt daar dat we volgende maand onze droom achterna gaan. Ik heb vandaag mijn Linkedin post geplaatst en nu is het voor mij hopen dat ik een andere uitdaging via die weg kan en mag vinden.

4 Na een stressvolle periode kan ik inmiddels bekendmaken dat we een tijdelijk huis gehuurd hebben waar we in ieder geval 2 maanden gemeubileerd kunnen verblijven. In de slide hieronder zijn er foto’s toegevoegd van ons tijdelijke onderkomen. Wij dachten een tijdje geleden een ander huis te huren 1 waarin we voor een langere tijd konden verblijven. De eis die we daaraan stelden was dat we het huis eerst 2 maanden met meubels konden huren en wanneer onze inboedel op het eiland aan zou komen konden onze spullen in dat huis in plaats van de tijdelijke boedel. We hadden een geweldig huis met zwembad en appartement in de omgeving waar we zo graag willen zijn, namelijk Banda Abou. Helaas bleek na een paar weken geduldig wachten op de huurovereenkomst dat de eigenaresse het huis zonder medeweten van de makelaar verkocht heeft. Nu is het aan ons om in de eerste maand van ons verblijf op het mooie Curacao te zorgen dat wij een mooi ongemeubileerd onderkomen vinden voor 12 maanden, waar we in kunnen zodra onze boedel is gearriveerd op het eiland.

5 Dinsdag 8 juni was het dan eindelijk zover, wij moesten de inboedel vervoeren naar de transporteur. Nadat we een week van alleen maar inpakken, verpakken, inwrappen en met bubbeltjesplastic hebben gezien konden we eindelijk onze spullen wegbrengen. Gelukkig hadden we een groep met zeer actieve helpers dus ons huis was in een uur helemaal leeg, en weer een uur later was onze opslag ook leeg. De volledige inboedel hebben we naar de transporteur gebracht en zij zorgen voor de overslag in onze eigen container. De afscheid van ons huis viel best zwaar aangezien we er toch ruim 14,5 jaar gewoond hebben en veel herinneringen hebben we daar gevormd. Op het vakantiepark in Lunteren vertoeven we nu tot de daadwerkelijke emigratie. Onze katten hebben het daar na wat aanpassingen goed naar hun zin, helaas zijn ze aardig verpest doordat ze nog nooit verhuisd te zijn en dus ook niet gewend zijn aan een andere omgeving. Al met al is het een hele spannende bedoeling zo een emigratie, en een stuk uitdagender dan ik voorzien had.

6 Inmiddels is het 30-06-2021 en zijn we al 4 dagen op het mooie Curaçao aanwezig. We beginnen te wennen aan de temperatuur en aan de snelheid van het leven hier. De reis is perfect gegaan, we werden zowel in Nederland als in Curaçao zeer goed geholpen met onze spullen en de katten. We waren immers met 5 koffers en 3 grote benches onderweg met z’n tweeën dus hulp was zeker gewenst. We hebben onze intrek in ons tijdelijke huurhuis genomen, de katten zijn druk bezig zich aan te passen aan de omstandigheden qua warmte, vreemde dieren en insecten en veel wind. Maandag de 28ste zijn we gaan kijken bij een huurhuis en inmiddels hebben we deze vastgelegd voor een jaar. Daar zal ik in mijn volgende stukje meer over uitweiden met de nodige foto’s. Verder hadden we de 29ste een afspraak staan bij Justitie voor het ophalen van onze verblijfsstatus. Mensen die mij kennen weten dat ik graag dingen van tevoren geregeld wil hebben, zo ook hier. Alle papieren bij de hand, bleek dat we de werkgeversverklaring van Tamara bij ons moesten hebben in origineel. In Nederland zou je gaan stressen, wij hebben vooral gehandeld door naar het kantoor van Tamara te gaan en dit document op te halen, en daardoor hebben we inmiddels onze verblijfsstatus!

7 Vandaag is het 13-07-2021 en op dit moment zit ik de eerste keer alleen in het tijdelijke huisje aangezien Tamara haar eerste werkdag heeft. Officieel begint ze pas de 19de maar een dagje meedraaien is altijd fijn. We zijn inmiddels erg druk geweest met van alles en nog wat. Onze eerste missie was het regelen van de nodige papieren zodat we hier mogen blijven. Inmiddels hebben wij onszelf als inwoners ingeschreven in Curaçao en dit heeft er zelfs voor gezorgd dat wij onze Sedula en Zorgverzekering hebben ontvangen. Verder zijn we erg druk geweest in de eerste anderhalve week met het zoeken naar een auto die we hier kunnen kopen, er is een hoop keus maar te goedkoop betekend vaak te slecht en goed is erg duur dus moet je goed zoeken naar iets goeds wat ook nog eens betaalbaar is. Nadat we die gevonden hadden zijn we op zoek gegaan naar een motor voor mij want 1 voertuig is net te weinig op het eiland. Inmiddels heb ik die ook gevonden, foto zit in de slide hieronder. Ook kan ik inmiddels officieel melden dat ook ik een baan heb gevonden hier op het eiland voor een Nederlands bedrijf die inmiddels ook wat klanten heeft op het eiland, 16 augustus ga ik daar beginnen dus heb ik nog even vakantie.

8 Op dit moment is het 11 augustus en zitten we al 2,5 week in ons huurhuis welke we voor iig een jaar hebben vastgezet. We zijn in die weken hard bezig geweest om het ons huis te maken maar met onze eigen spullen lukt dat goed. De container is een stuk sneller op het eiland aangekomen dan dat we verwacht hadden en al met al is dat in zijn geheel erg soepel verlopen. De dag dat de container geleverd werd hadden we 3 mensen ingehuurd want ja met 31 graden een container lossen is erg heftig en de lokale bevolking kan de temperatuur net iets beter handelen dan ik. Vanaf het moment dat de container gelost is ben ik samen met Tamara erg druk bezig geweest met uitpakken, inruimen, ophangen enzovoorts. Ik heb het huis al voorzien van een stabiel netwerk en om die reden zelfs al een aantal camera’s werkend gekregen. Ook heb ik zelf een aantal raamhorren gemaakt zodat de ongewenste in in zeer grote getale aanwezige muggen buiten blijven en wij gewoon kunnen luchten. We zijn zelfs al begonnen om onze tuin te voorzien van wat planten en bloemen want ja gezellig is dat toch wel. Vorige week heeft Tamara haar eerste Imuno gehad op het eiland dus ook dat loopt inmiddels zoals het hoort. Aankomende maandag begin ik bij mijn nieuwe werk en dat mag ook wel want ik heb nog nooit 6 weken “vakantie” gehad.